×
اطلاعات بیشتر باشه، مرسی برای ارائه بهترین تجربه کاربری به شما، ما از کوکی ها استفاده میکنیم

gegli

matlab khandani

× در بیان خواص گیاهان دارویی وانواع گیاهان دارویی
×

آدرس وبلاگ من

sasan.goohardasht.com

آدرس صفحه گوهردشت من

goohardasht.com/sasan.parcy

لیست دوستان

بررسي اثر تاريخ كاشت و تراكم بوته بر اجزاء عملكرد و خصوصيات مورفولوژيك گياه داروئي زنيان

خلاصه

به منظور ارزيابي اثر تاريخ كاشت و تراكم گياهي بر خصوصيات مورفولوژيكي زنيان، تحقيقي در سال زراعي 83-82 با استفاده از آزمايش فاكتوريل بر پايه طرح بلوك‌هاي كامل تصادفي شامل 16 تيمار و 3 تكرار اجراء شد. تراكم گياهي داراي 4 سطح 10، 30، 50 و 70 بوته در متر مربع بود. كشت در چهار تاريخ 16 اسفند، 8 فروردين، 29 فرودين و 20 ارديبهشت بصورت مستقيم صورت گرفت. نتايج اين تحقيق نشان داد كه تاريخ كاشت و تراكم بر خصوصيات مورفولوژيكي زنيان اثر معني‌دار دارد به‌ نحوي كه تأخير در كاشت سبب كاهش عملكرد دانه شده و تاريخ كاشت آخر (20 ارديبهشت) با عدم سبز شدن كامل همراه بود. تراكم زياد باعث افزايش ارتفاع گياه، كاهش انشعابات اوليه وثانويه، تعداد چترك در هر چتر، تعداد چتر در بوته و وزن دانه در بوته گرديد.
واژه هاي کليدي : زنيان ، مورفولوژيکي ، تاريخ کاشت ، تراکم بوته .
 

مقدمه

زنيان (Trachyspermum ammi) گياهي است متعلق به تيره چتريان، علفي، يكساله، بي‌كرك به ارتفاع 30 تا 90 سانتي‌متر كه به حالت خودرو در نواحي شرق هند، ايران و مصر روئيده و همچنين در مناطق ديگر نيز پرورش مي‌يابد(3). بذر زنيان خواص داروئي فراواني دارد و از آن به عنوان مقوي معده، اشتهاآور، كرم‌كش، بادشكن، ملين، ضد تهوع و از بين برنده بوي دهان استفاده مي‌كنند(2).
كريشنامورتي و همكاران اثرسه مقداربذر (4،8 و12كيلوگرم درهكتار)و 5 فاصله رديف (30،45،60،75 ،90 سانتي‌متر) را بر خصوصيات مورفولوژيك و عملكرد زنيان مورد بررسي قرار دادند. آنها دريافتند تعداد انشعابات اوليه وثانويه، كل توليد ماده خشك، تعداد چتر درگياه، تعداد بذر در هر چتر و وزن دانه در گياه در مقدار بذر 4 كيلوگرم و فاصله رديف 90 سانتي‌متر بيشتر بود. همچنين عملكرد بيشتر بذر در هكتار در مقدار بذر 8 كيلوگرم و فاصله رديف 60 سانتيمتر بدست آمد(5).
هدف از تعيين تاريخژ كاشت، يافتن زمان كاشت رقم يا گروهي از ارقام مشابه يك گياه است بطوريكه مجموعه عوامل محيطي حادث درآن زمان براي سبز شدن، استقرار و بقاء گياه مناسب باشد وضمن اينكه گياه حتي‌الامكان در هر مرحله از رشد با شرايط مطلوب خود روبرو مي‌گردد، با شرايط نامساعد محيطي برخورد نكند. بهترين تاريخ كشت منجر به حصول عملكرد بالاتري در مقايسه با ساير تاريخهاي كاشت مي‌گردد(2).
 

مواد و روشها

اين تحقيق در سال زراعي 83-82 با استفاده از آزمايش فاكتوريل بر پايه طرح بلوك‌هاي كامل تصادفي شامل 16 تيمار و 3 تكرار در زميني به مساحت 1800 متر‌مربع در مزرعه تحقيقاتي دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي به اجرا در آمد. تيمارهاي اين آزمايش شامل تركيبي از سطوح مختلف 2 فاكتور تاريخ كاشت و تراكم بود. كشت در چهار تاريخ 16 اسفند(D1)، 8 فروردين (D2)، 29 فروردين(D3) و 20 ارديبهشت (D4) بصورت مستقيم انجام شد. سطوح مختلف فاكتور تراكم نيز بصورت 10، 30،50 و 70 بوته در متر مربع در نظر گرفته شد و تراكم‌هاي مطلوب از طريق تغيير فاصله گياه روي رديف اعمال گرديد. تنك كردن زمانيكه ارتفاع گياه به cm15-10 رسيد و در روز قبل از آبياري انجام شد. پس از برداشت خصوصيات مورفولوژيكي شامل ارتفاع گياه، ارتفاع ساقه اصلي، تعداد انشعابات اوليه و ثانويه، تعداد چتر در بوته، تعداد چترك در چتر، تعداد بذر در هر چترك، وزن دانه در بوته و وزن خشك هر بوته اندازه گيري شد. نتايج حاصله با استفاده از نرم افزار MSTAT-C آناليز و مقايسه ميانگين‌ها با استفاده از آزمون دانكن انجام گرديد.
 

نتايج و بحث

نتايج اوليه حاكي از آن است كه اثر تاريخ كاشت برعمده فاكتورهاي مورد آزمايش معني‌دار بود(05/0p<. بدين ترتيب كه تأخير در كاشت سبب كاهش عملكرد گرديد و تاريخ كشت آخر با عدم سبز شدن همراه بود. بهترين نتايج حاصله از 2 تاريخ كاشت اول بدست آمد. تعداد انشعابات اوليه و ثانويه، تعداد چتر در بوته، تعداد چترك در چتر، تعداد بذر در هر چترك، وزن خشك هر بوته و وزن بذر در گياه در 2 تاريخ كشت اول بيش از تاريخ كشت سوم بود كه احتمالاً به دليل دوره رشد طولاني‌تر و استفاده بهتر از شرايط محيطي و همچنين رقابت بهتر با علف‌هاي هرز مي‌باشد.
تفاوت بين تاريخ كاشت اول و دوم از لحاظ تأثير بر عملكردگياه معني‌دار نبود ولي بين تاريخ كاشت اول و دوم با تاريخ كشت سوم تفاوت معني‌داري مشاهده شد و عمكرد محصول درتاريخ كشت سوم نسبت به تاريخ كشت اول و دوم به ترتيب 51/27 و 85/33 درصد كاهش نشان داد )شكل 1).
اثر تراكم نيز بر پارامترهاي مورد مطالعه معني‌دار بود؛ بدين صورت كه با افزايش تراكم، ارتفاع گياه افزايش يافت. اين امر مي‌تواند با رقابت بيشتر گياهان بر سر فضا و نور مرتبط باشد كه با نتايج حاصل از آزمايشات و كريشنامورتي و همكاران(5) مطابقت دارد. تعداد انشعابات اوليه وثانويه، كل ماده خشك توليدي، تعداد چتر در گياه و تعداد بذر در
هر چتر با افزايش تراكم روند كاهشي نشان داد. بيشترين وزن بذر در بوته مربوط به تراكم‌هاي پايين‌تر در نتيجه تعداد انشعابات اوليه و ثانويه بيشتر و متعاقب آن تعداد بالاتر چتر و چترك بود.

سه شنبه 19 فروردین 1387 - 4:51:16 PM

ورود مرا به خاطر بسپار
عضویت در گوهردشت
رمز عبورم را فراموش کردم

آخرین مطالب


انواع بیماری وراهای درمان با استفاده از نسخه های شفا بخش گیاهی


تماس با من جهت راهنمایی برای درمان انواع بیماری با استفاده از گیاهان دارویی


طرز تهيه داروهاي گياهي


داروهای بیماریهای پوست و مو drugs used to treat skin diseases


داروهای ضد رماتیسم و نقرس drugs used to treat rheumatic and gout


داروهای معالج بواسیر يا هموروييد drugs used to treat hemorrhoids


داروهای معالج بیماریهای عصبی ، آرام بخش و ضد درد


داروهای آرام بخش ، مقوی قلب و اعصاب


داروهای ضد تب و تب بر anti-fever drugs


داروهای صاف کننده خون drugs recommended for blood purifier


نمایش سایر مطالب قبلی
آمار وبلاگ

264330 بازدید

54 بازدید امروز

40 بازدید دیروز

220 بازدید یک هفته گذشته

Powered by Gegli Social Network (Gohardasht.com)

آخرين وبلاگهاي بروز شده

Rss Feed

Advertisements